Mersin Vinç Kiralama

Vinç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

→ Vinç ve kaldırma makineleri ile bunların araçları çalışmadan önce operatör tarafından kontrol edilmelidir. Vinç halatları, vinç zincirleri, vinç kancaları, vinç sapanları ve vinç frenleri ile durdurucuları teknik elemanlar tarafından üç ayda bir kontrol edilerek, kontrol belgesi düzenlenmeli ve vincin dosyasında saklı bir şekilde tutulmalıdır.

→ Yeni bir sahada kaldırma operasyonlarını düzenlemeden ve başlatmadan önce veya yeni bir çalışma alanına ulaşmadan önce enerji hatları ve diğer olası tehlikelere karşı çalışma alanlarının dikkatlice incelenmesi oldukça önemlidir.

→ Vinçlerde meydana gelen iş kazalarının bazıları; vinç halatı, zinciri ve sapanlarının kopmaları, yüklerin kancalardan kurtularak düşmeleri, vinç frenleri ve otomatik durdurucularının arızalanması sonucu olduğundan dolayı bu periyodik kontroller mutlaka yapılmalı ve kontrol sırasında görülen aksaklıklar giderilmeden vinç tekrar çalışmaya başlatılmamalıdır.

→ Çalıştırılan vinçle ilgili olarak üreticinin kullanım kılavuzu kesinlikle okunmalıdır. Vincin kapasitesi ve sınırları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Bir vincin başka bir vinçle aynı şekilde çalışacağı düşünülmemelidir. Bir vincin performans özellikleri aynı modele ait bir makineden diğerine farklılık gösterebilmektedir.

→ Vinç tipi ne olursa olsun çalışma parametreleri, hiçbir zaman görmezden gelinmemelidir ve yük çizelgeleri kesinlikle aşılmamalıdır. Yük çizelge notları dikkate alınmalı ve özel önlem talimatları kesinlikte takip edilmelidir.

→ Vinç ve kaldırma makinelerinde yüklerin kaldırılmaları, indirilmeleri veya taşınmaları, yetiştirilmiş manevracılar tarafından verilecek el ve kol işaretlerine göre yapılmalıdır. Bir kaldırma işlemi sırasında birden çok işçinin görevli olduğu durumlarda, kaldırma makinesi operatörü, bağlayıcı, sapancı veya diğer görevlilerden yalnızca birinden işaret almalı ve işaretçi, operatör tarafından kolayca görülebilecek yerlerde durmalıdır. Operatör, her kim tarafından verilirse verilsin, her dur işaretini yerine getirmelidir.

→ Yükler dik olarak kaldırılmalıdır. Yüklerin eğik olarak kaldırılması zorunlu olduğu durumlarda manevralar, sorumlu bir elemanın gözetiminde yapılmalı, yük salınımlarına ve yükün tehlikeli durumuna karşı gerekli önlemler alınmalıdır.

→ İndirilen bir yükün altından sapan halatların çekilmesi için işaret vermeden önce işaretçi, işçilerin güvenliğini sağlamalıdır. Operatörler, kaldırma makinelerinde bir yük asılı bulunduğu sürece makinelerinin başından ayrılmamalıdır.

→ Elektrikli mıknatıslı vinç, dinlenme durumunda iken, mıknatıslar vinç üzerinde asılı olarak yüksekte bırakılmamalıdır. Bunlar ya doğrudan doğruya yere bırakılmalı veya bu iş için yapılmış platformlar üzerine indirilmelidir. Mıknatıslar kullanılmadıklarında vinç üzerinden çıkarılmalıdır.

→ Hareket halindeki vinç kabinleri içindeki veya vinç arabaları üzerinde, yalnız görevli kimseler bulunmalı ve vinç operatörleri, hiç kimsenin yük üzerine binmesine, boş halat veya kancalara asılmasına izin vermemelidir. Açık havada ray üzerinde çalışan vinçlerde, rüzgârın etkisi hesaplanmalı ve bunlarda takozlama, bağlama yapılmalı ve sürgü güvenlik sistemi bulunmalıdır.

Aşağıda verilen özelliklere sahip kişilerin vinç kullanmalarına izin verilmemelidir:

→ Yazılı ve sözlü talimatları rahatlıkla okuyamayan, anlayamayan, eğitim ve yetenek sahibi olmayanlar,

→ Riski yüksek işlerde yasal çalışma yaş sınırını doldurmayanlar, bu tip işler için belirtilen yaş sınırını aşmayanlar,

→ Standart ve kuruluşa özel, emniyet kurallarını bilmeyenler,

→ Duyma, görme ya da konuşma kaybı olanlar,

→ Kalp hastası olanlar ve özellikle vinci emniyetli kullanmasına engel olan hastalıkları olanlar,

→ Malzeme ve yükü kaldırmak için kullanılan ekipmanları tanımayan ve tecrübesi olmayan operatörler vinç kullanmamalıdır.

NOT: Tecrübeli operatörler ve profesyonel bir ekiple çalışmak istiyorsanız Mersin vinç kiralama sektörünün öncülerinden olan firmamız sizlere hizmetlerini sunmak için burada bekliyor...