Mersin Vinç Kiralama

Vinçlerin Periyodik Kontrolü

 Her işveren, iş yerinde işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için, tüzükte belirtilen şartları yerine getirerek araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, gerekli sağlık ve güvenlik tedbirlerini uygulamak ve öğretmekle yükümlüdür.

1475 sayılı iş kanununun 7. bölümünde Kaldırma Makinelerinde alınacak güvenlik tedbirleri Madde 373 ile 437. maddeler arasında belirlenmiştir. İlgili yasanın 74. maddesine göre Kaldırma ve İletme grubuna giren araçların (vinç, caraskal, forklift, asansör, gırgır vinç, gezer vinç, lift vb.) test ve kontrollerinin periyodik olarak yetkili ve ehliyetli Makine Mühendisleri tarafından yapılması ve sonucunda rapor düzenlenmesi zorunludur.

  1. Genel Kontrol: Dış kontroldür. Periyodik kontrolü yapılacak vincin genel görünüşü kontrol edilir. Vincin yapısal eksikliği olup olmadığı, yapısal mekanizması, bağlantıları, platformlar, merdivenler ve bunların muhafazaları ile korkulukları, kabin ve ulaşım yolları, dışarıyı ikaz eden ikaz işaretleri kontrol edilir.

  2. Elle ve Gözle Kontrol: Bu kontroller hem vinç hem de taşıyıcı araç için yapılır

  3. Elektrik Ekipmanlarının Kontrolü: Akü, aydınlatma, sinyal sistemleri, korna, akü bağlantısı, elektrikli kumandalar ve sistemlerinin kontrolü yapılır.

  4. Fren Sistemlerinin Kontrolü: Mekanik ve elektrikli frenler ile bu frenlerin çalışma mekanizmalarının kontrolü yapılır.

  5. Emniyet Cihazlarının Kontrolü: Elektrikli emniyet cihazları ve sınırlama (limit) sistemlerinin kontrolü yapılır.

  6. Vinç Mekanizmalarının Kontrolü: Bum, palanga, kanca bloğu, kanca, halat, pim, burç, tambur makarası gibi yük kaldırma elemanları ve bağlantı detaylarının elle ve gözle kontrolleri yapılır.

  7. Emniyet ve Fren Kontrolü: Bu kontroller vinç mekanizmalarının, kavramaların ve frenlerin emniyetli iş birliği için kontrol edilir.

  8. Yüksüz Kontrol: Vinçlerin ve taşıyıcıların yüksüz durumda iken her hareket mekanizmasının hareket alanlarında vinci çalıştırarak kontrolü yapılır. Bütün araç ve fonksiyonları yüksüz kontrol edilir. Bu kontroller uygun zemin seçilerek yapılır. Bilhassa lastik tekerlekli vinçler destek ayakları üzerinde kendi ağırlığı ile kontrol edilir. Destek ayakları işaretlenerek herhangi bir iç ve dış kaçak olup olmadığı kontrol edilir.

  9. Yüklü Kontrol: Uygun zeminde vinçlerin yapı elemanlarının ve kapasitelerinin yeterliliğini kontrol etmek amacıyla yapılır. Tıpkı yüksüz kontrolde olduğu gibi yüklü kontrolde de lastik tekerlekli vinçler destek ayakları üzerinde kontrol edilir ve destek ayakları işaretlenerek herhangi bir iç ya da dış kaçak olup olmadığı kontrol edilir.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Anayasa'nın 135. maddesinde tanımlanan 66, ve 85 sayılı KHK ve 7303 sayılı yasa ile değişik 6235 sayılı, yasaya göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kurulusudur. Dolayısı ile tarafsız bir hakem kuruluşu olan Oda'nın bu tür test ve kontrolleri yapmak görevleri arasındadır. Bu test ve kontroller Oda'nın gözetiminde iş Güvenliği Tüzüğü gereği üç ayda bir yapılır

NOT: Mersin vinç kiralama sektöründe güvenli bir şekilde hizmet vermek için tüm vinçlerimizin periyodik bakımlarını ve kontrollerini zamanında düzenli bir şekilde yaptırmaktayız. HEM CAN HEM DE MAL GÜVENLİĞİNİZ İÇİN KONTROLLERİ YAPILMAYAN VİNÇLERLE ÇALIŞMAYINIZ..!